Chiptuning

Chiptuning gaat ingrijpen in het hart van de motor. Het zenuwcentrum van de hedendaagse motor zit in het motorbeheersysteem. Daar komt allerlei informatie over de motor binnen.

De computer geeft aan de hand van de gemeten gegevens, de injectie en de turbo de nodige opdrachten. Zo zitten in de motor op allerlei plaatsen zenders (temperatuursensoren, toerentalsensoren, stand van het gaspedaal enz.) die de informatie naar het centrale motorbeheersysteem doorsturen. Die computer gebruikt het softwareprogramma dat de constructeur heeft ingevoerd om alles te sturen. Dergelijke software is verantwoordelijk voor het karakter van de motor. Het programma bepaalt hoeveel brandstof mag worden ingespoten en op welk tijdstip dat moet gebeuren.

Bij het chiptunen gaat men die software beïnvloeden door het programma te herschrijven of de chip te vervangen.


Overzicht chiptuning merken

Indien de fabrikant van uw voertuig niet in de lijst voor komt, is het toch perfect mogelijk dat wij uw wagen kunnen voorzien van een aangepast chiptuning programma. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.


Beschikbare programma's

Performance chiptuning

Het maatwerk dat DMT chiptuning levert, vertaalt zich rechtstreeks in meer rijplezier. Doordat zowel het koppel (Nm) als het vermogen (pk) wordt opgevoerd, zal uw wagen meer vermogen leveren op die momenten wanneer u dat nodig acht. Dat is het resultaat van meer als vijftien jaar ervaring en de eigen ontwikkeling van de software.

Onderstaande gegevens liegen er dan ook niet om:

 • Marktleider in België
 • Gemiddeld tussen 15-30% vermogenswinst
 • Verhoogde trekkracht over het hele toerenbereik
 • Vlotter rijden, krachtoplevering wanneer u dat vraagt van de wagen (inhaalmaneuvres)
 • Door een geoptimaliseerd rendement, heeft u bij eenzelfde rijstijl een brandstofbesparing wat zich laat vertalen in mindere stops aan een tankstation.

Eco chiptuning

Bij eco chiptuning draait het allemaal om besparing van brandstof. Door een optimalisatie van het rendement, buiten de kenvelden om waar uw voertuig trekkracht ontwikkelt, loopt de motor soepeler en dus brandstofbesparend. Die brandstofbesparing kan al snel oplopen tot een liter minder verbruik, wat u al snel zal voelen in uw portomonee.

Ook interessant voor bedrijven

Op deze manier kan u als wagenparkbeheerder al snel honderden of duizenden euro's besparen. Vermits uw vloot (bij eenzelfde rijstijl) minder brandstof verbruikt, merkt u dat in de cijfers. Zeker in het huidige economische klimaat kan zoiets al snel het verschil maken.

Neem dus vandaag nog contact op en kijk wat DMT chiptuning voor u als particulier of bedrijf kan betekenen.

Voordelen chiptuning bij DMT

 • Prijs - kwaliteit verhouding uniek ten opzichte van de concurrentie
 • Chiptuning op maat en wens van de klant, aangepast aan uw specifieke wensen
 • Garantie op de software
 • Geen lange wachttijden, wij werken enkel op afspraak
 • Eigen vermogensbank voor ontwikkeling van software, in plaats van aan te kopen zoals de meeste chiptuning bedrijven
 • Gratis terugplaatsen van de oorspronkelijke software, bijvoorbeeld na verkoop of een dealer update
 • Chiptuning binnen de opgelegde veiligheidszones van de fabrikant

FAQ (veel gestelde vragen)

Een chiptuning is het herschrijven van het motormanagement programma. Dit programma controleert en bedient de totale motorsturing, injektiehoeveelheid, injektietijden, hoeveelheid gemeten luchtmassa, ontstekingstijden enz... Door deze te wijzigen kan je de motor meer vermogen en koppel geven.

Waarom chiptuning? Ten eerste natuurlijk voor het hogere rijplezier... Dan komt er natuurlijk ook bij dat de motor een hoger koppel heeft dat de wagen ook beter reageert in het verkeer. Men moet gewoon minder snel terugschakelen in het stadsverkeer en het inhaalmaneuver op de snelweg gaat veel vlotter en daardoor veel veiliger. Doordat de motor merkelijk soepeler loopt en sneller opneemt zal hij onder normale omstandigheden minder gaan verbruiken.

Hedendaagse motoren worden door een computer gestuurd: De motorsturing of ECU of CPU. De afkorting ECU staat voor ENGINE CONTROL UNIT of electronic control unit durft men het ook te noemen. CPU staat voor CENTRAL PROCESSING UNIT en is uiteraard net hetzelfde. Deze computer beheert en controleert alle motorfunkties zoals het inspuitingstijdstip, inspuitingshoeveelheid, turboladerdruk en commonraildruk. Dit wordt bepaald door MAPPINGS of KENVELDEN , dit zijn driedimensionele beelden die als parameter werken en gaan bepalen hoeveel inspuiting de motor nodig heeft bij een bepaalde bedrijfstemperatuur, snelheid, en belastingsgraad. Zij bepalen ook de turboladerdruk bij turbomotoren en ook de onstekingstijden bij een benzinemotor.

Autoconstructeurs hebben helaas niet zomaar de keuze, zij dienen internationaal te voldoen aan zeer strenge emissie eisen die veel hoger liggen dan in bepaalde landen. Ook worden volvermogen versies wel omlaag getuned door de fabrikant door enkel de software aan te passen om alzo verschillende vermogen versies op de markt te brengen zonder enige wijziging op technisch gebied te maken. Dus eigenlijk doet die bepaalde fabrikant al aan chiptuning. Het spreekt vanzelf dat op zulke versies enorme vermogenwinsten gemaakt worden en dit zonder enig risico op schade ! Ook zijn er voldoende fiscale redenen die een bepaald model auto commercieel aantrekkelijker maken in een lagere versie voor de autoconstructeur.

Doordat je motor krachtiger geworden is en op die manier " minder inspanning " moet leveren om hetzelfde gewicht te verplaatsen zal onder normale omstandigheden je verbruik gaan dalen. Dat kan zelfs 1 tot 1.5 liter / 100km verschillen. Waarom zeggen wij dan " onder normale omstandigheden " ? Dat is heel eenvoudig: Omdat wanneer je altijd voluit zou rijden, je verbruik zou stijgen na het tunen. Dus... laat ons het zo stellen dat als jij " gewoon " blijft rijden zoals voorheen, dat dan je voertuig zeker minder gaat verbruiken.

Daar wij steeds binnen de maximum normen blijven zal er geen verhoogde slijtage meetbaar zijn. Enkel bij zeer agressief gebruik zal verhoogde slijtage te meten zijn, maar dat heb je natuurlijk ook origineel bij agressief rijden.

Natuurlijk kan het ook met een nieuwe wagen maar ........ Wij raden dat af omdat in een nieuwe motor nog steeds spanningen aanwezig zijn en ook dat de wrijving in een nieuwe motor nog hoger is. Dus het gaat wel maar het is volgens ons raadzaam om dit niet te doen en eerst de wagen rustig in te rijden.

Neen... in principe moet men na de chip tuning geen enkele aanpassing aan de wagen aanbrengen. Wat wij wel aanraden is het vervangen van de luchtfilter door een andere en vrijere filter, wat de prestaties toch nog doet verbeteren!

Een normale chiptuning duurt zo'n twee uurtjes, afhankelijk van het voertuigtype. Je bent natuurlijk welkom om bij de ingreep aanwezig te zijn en met een frisdrank of kopje koffie... en de nodige deskundige uitleg het hele gebeuren van nabij te volgen. Na de ingreep kan je dan je voertuig onmiddellijk testen door een rit te maken!

De powerbox of soms wel eens smartbox of piggi bag genaamd is een doosje met elektronica die tussen de draden van de CPU geplaatst wordt om de meetsignalen van de CPU te vervormen en alzo de CPU te misleiden.

Meestal is het resultaat dan ook niet te vergelijken met de echte chiptuning. Bij gebruik van een powerbox zal het verbruik van de wagen meestal stijgen. Bij een herprogrammatie of chiptuning zal het verbruik meestal dalen!

De powerbox gaat foutieve informatie doorsturen naar de computer om deze ook foutieve handelingen te laten uitvoeren.

De powerbox gaat bijvoorbeeld het signaal van de commonraildruk in een cdi verkleinen zodat de CPU leest dat er te weinig druk is en deze opvoert.

Dit is volgens ons een NOODINGREEP voor een wagen die niet anders te tunen is!

Bij sommige systemen van powerboxen is het enkel de fueldruk die flink opgevoerd wordt waardoor er natuurlijk meer inspuiting is, maar... hierdoor verhoogt de druk ook in het hoogste punt van de zuigeraktie en verhoogt daardoor ook de verbranding geweldig met als gevolg dat de zuigerwand veel heter wordt en soms durft te smelten! Dit na verloop van enige tijd. In de racerij wordt dit meestal opgevangen door het plaatsen van gesmede zuigers. In een standaard motor is dit een beetje met de duivel spelen daar het onheil niet onmiddelijk geschiedt maar pas na verloop van tijd aan het licht komt!

Ook het verbruik van de wagen zal stijgen na het gebruik van een powerbox daar waar bij een chiptuning het verbruik zal dalen!

Kracht:
Een kracht wordt uitgedrukt in Newton. Men heeft 1Newton nodig om 1kg elke seconde in snelheid te laten toenemen met 1m/s. Bij snelheidstoename van 1m/s tijdens elke seconde spreken we over een versnelling van 1m/s². Wordt uitgedrukt in Newton [N].

Koppel:
De kracht waarmee de krukas wordt rondgedraaid vermenigvuldigd met de krukstraal bepaalt het koppel. Een hoog koppel is te verkrijgen door een langslagmotor of door een grotere verbrandingsdruk boven de zuiger te creëren. Wordt uitgedrukt in Newtonmeter [Nm].

Arbeid:
We spreken van een verrichte arbeid als we met een kracht een massa over een bepaalde afstand hebben verplaatst. Telkens we iets moeten verplaatsen en daarvoor een kracht moeten ontwikkelen hebben we arbeid verricht. De arbeid is groot wanneer de massa zwaar is. Wordt uitgedrukt in Newtonmeter [Nm] of in Joule [J]

Vermogen:
Vermogen is een hoeveelheid arbeid die men levert gedurende een bepaalde tijd. Wordt uitgedrukt in Watt [W] of in Joule per seconde [J/s].

1KW = 1,359 pk

De meest gebruikte vermogenbanken zijn van het type acceleratie en meten enkel het versnellen van een gekende massa in een bepaalde tijd. Deze zijn goedkoper dan hun duurdere broertje de " geremde testbank ". Alles hangt hier af van de conformiteit van het voertuig: Een enkele kleine verandering in het originele concept kan al foutieve metingen geven. Het makkelijkste en goedkoopste is zelf testen hoe de wagen herneemt van een lager toerental naar een hoger in derde versnelling. Je laat de wagen terugvallen naar ongeveer 1600 r/m en laat hem terug oplopen naar 4500 r/m en meet dan even het verschil, als je het dan al niet sterk genoeg voelt.

Een voertuig op LPG tunen op zichzelf is mogelijk maar de vermogenwinsten zijn meestal klein. Alles is een beetje afhankelijk van het soort LPG installatie.

Terug omhoog